Снимка: PexelsОт Здравната каса излязоха с предложение относно издаването на направления за

...
Снимка: PexelsОт Здравната каса излязоха с предложение относно издаването на направления за
Коментари Харесай

Здравната каса: Направления за PCR тестове да се издават при налични два симптома за коронавирус, а не при пет

Снимка: Pexels

От Здравната каса излязоха с предложение по отношение на издаването на направления за PCR проби от страна на персоналните лекари.

Общопрактикуващите лекари да могат да издават посоки за PCR проби единствено при въведени противоепидемични ограничения в страната. Това е записано в  предложенията  на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), включени в Анекса към Националния рамков контракт (НРД) 2020 – 2022, който следва да бъде подписан, написа investor.bg.

Проектодокументът е изпратен за утвърждение до Българския лекарски съюз.

С последното си предложение Здравната каса приема предлагането на общопрактикуващите лекари посоки за PCR проби да се издават при налични два признака за ковид, а не при съществуване на пет, както се оферираше в началото от касата. 

Направленията ще могат да се издават без значение по какъв метод пациентът се е обърнал към своя персонален доктор.

Направления за PCR проби няма да се издават, в случай че заболяването е към този момент открита с бърз антигенен тест. Талони не могат да бъдат издавани и на пациенти, които са приети в болница или ориентирани за хоспитализация, както и за контролни, скринингови проучвания или проучвания на контактни безсимптомни лица.

На този стадий се знае, че тестванията за антитела в новите триажи за пациенти със подозрение за коронавирусна зараза ще бъдат  безвъзмездни за жителите . Това удостовери здравният министър проф. Костадин Ангелов.

НЗОК предлага също по този начин смяна на заплащаната досега цена за PCR тест от 60 лева, само че не се показва каква ще е новата сума.

Здравната каса предлага и всеки общопрактикуващ доктор да получава 1000 лева бонус за работата си с пациенти с ковид, както и по 30 000 лева за всеки медицински център, който покрива условията да има Коронавирус кабинет, в който се оказва помощ и се вършат антигенни проби.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР